10 Συμβουλές για Ανακαίνιση Διαμερίσματος

1) Βρείτε την κατάλληλη τεχνική εταιρία ή μηχανικό που θα σας κάνει την ανακαίνιση
Αυτό αποτελεί και το πιο σοβαρό βήμα, μιας και στις μέρες μας δεν έχετε την άνεση να πετάτε τα λεφτά σας σε «εξειδικευμένα συνεργεία» που τα κάνουνε όλα και αναλαμβάνουν όλες τις εργασίες. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία ανακαίνιση που απαιτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο budget, πρέπει να απευθυνθείτε σε μία τεχνική εταιρία με εξειδικευμένους μηχανικούς.

2) Ζητήστε όλο το πακέτο από τους υποψήφιους συνεργάτες σας
Θα πρέπει να αφιερώσετε προσωπικό χρόνο και να επισκεφτείτε τουλάχιστον δύο τεχνικές εταιρίες από τις οποίες θα επιλέξετε την καταλληλότερη που θα ασχοληθεί με την ανακαίνιση σας με γνώμονα τα εξής:
• Σχέδια & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (Μην διστάσετε να τους τις ζητήσετε, είναι στην υποχρέωσή τους να σας δείξουν πως θα γίνει το σπίτι σας)
• Αναλυτική οικονομική προσφορά (Προσοχή: συγκρίνετε τις τιμές, τα υλικά και τις περιγραφές μεταξύ των προσφορών προσεκτικά. Η ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ)
• Χρονοδιάγραμμα έργου (Ο χρόνος είναι χρήμα και δεν θέλετε να καθυστερείτε να μπείτε στο όμορφο ανακαινισμένο σπίτι σας)
• Συμφωνητικό έργου
• Προσωπική επαφή (Στο τέλος αυτό που μετράει είναι τα ταιριάζουν τα χνώτα σας, το γούστο σας κλπ και να έχετε απέναντι σας έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε και συμπαθείτε, διότι θα περάσετε αρκετές ώρες μαζί)

3) Μην αναβάλετε τις αποφάσεις σας
Άμα θέλετε η ανακαίνισή σας να πάει καλά, πάρτε τις αποφάσεις σας, πριν ξεκινήσει το έργο. Διαλέξτε τα υλικά, την διάταξη και τα χρώματα από την αρχή. Μπορεί αυτά να ακούγονται ψιλά γράμματα, αλλά αποτελούν λεπτομέρειες που επιφέρουν καθυστερήσεις και εξτρά κόστος. Μην αλλάζετε γνώμη (τουλάχιστον όχι συχνά). Ο αναπρογραμματισμός συνεργείων και υλικών στο τέλος θα βγει εις βάρος της τσέπης σας.

4) Μην ανακαινίζετε χωρίς σχέδιο
Μερικά έργα και ανακαινίσεις διαμερισμάτων ή σπιτιών απαιτούν μηχανικό που θα ιντριγκάρει την αισθητική σας και θα δημιουργήσει ένα ωραίο σχέδιο. Πολλές εργασίες και αντικείμενα αλληλεξαρτώνται στον χώρο και μόλις τα βάλετε κάτω στο σχέδιο τα προβλήματα θα προκύψουν άμεσα. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κάτοψης.

5) Τα σπίτια του έντυπου τύπου έχουν «φάει» πολύ photoshop
Οι φωτογραφίες από διακοσμημένα διαμερίσματα και κατοικίες που κυκλοφορούν σε περιοδικά κλπ, πέρα από το ότι είναι επεξεργασμένες ηλεκτρονικά θα παρατηρείστε ότι είναι και μινιμαλιστικές. Ένα σαλόνι 30τ.μ. με ένα τραπέζι στην μέση χωρίς αντικείμενα δεν είναι λειτουργικό για την καθημερινότητα. Με άλλα λόγια μην επηρεάζεστε απόλυτα από φωτογραφίες του τύπου με εμπορικό σκοπό. Δώστε στο σπίτι την νότα και το ύφος που θέλετε, συνυπολογίζοντας και την σκληρή καθημερινότητα. (καθάρισμα, σκούπισμα, συμμάζεμα κλπ)

6) Μην κοιτάζετε το δένδρο και χάνετε το δάσος
Μερικές φορές η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος δεν απαιτεί απλά ένα βάψιμο και αλλαγή ειδών υγιεινής και πλακιδίων (δηλαδή ότι φαίνεται με γυμνό μάτι). Μερικά σπίτια – διαμερίσματα απαιτούν από την αρχή ανακατασκευή με ιδιαίτερη βάση στα υδραυλικά, την θέρμανση και τα ηλεκτρολογικά. Είναι κάποιες επιδιορθώσεις που πρέπει να γίνουν, γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον από την παλαιότητα θα σας κοστίσουν διπλά.

7) Μην ζείτε στο σπίτι κατά την διάρκεια της ανακαίνισης
Ακούγεται αποκαρδιωτικό για κάποιον που δεν έχει παράλληλη επιλογή, αλλά η διαμονή στο διαμέρισμα μόνο κακές εμπειρίες θα σας επιφέρει. Κατά την διάρκεια της ανακαίνισης υπάρχει σκόνη, μπάζα, υλικά και φυσικά θόρυβος που θα σας εκνευρίσει. Πέρα από αυτά υπάρχουν εστίες επικινδυνότητας για την υγεία σας (π.χ. γυμνά ηλεκτρολογικά καλώδια). Γελάτε τον εαυτό σας εάν νομίζετε ότι θα αντέξετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να είστε εμπόδιο στις εργασίες, να χαλάσετε την ψυχική σας διάθεση και την σχέση σας με τον μηχανικό.

8) Εμπιστευτείτε τον μηχανικό σας στα υλικά που σας προτείνει
Μπορεί να είναι προφανές ότι θα γλυτώσετε λεφτά, άμα φέρετε εσείς τα υλικά της ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Καταρχήν, ο κατασκευαστής παίρνει καλύτερες τιμές από εσάς, σας παρέχει εγγύηση των υλικών, σας γλυτώνει από τον χρόνο σας με το να ασχολείστε με παραδόσεις και παραλαβές. Επιπλέον φέρνει ο ίδιος τα υλικά στο σωστό «timing» που τα χρειάζεται στην διάρκεια της ανακαίνισης.

9) Ορίστε ένα budget και μην ξεφύγετε από αυτό
Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε ένα πλαφόν στα χρήματα που θα ξοδέψετε για την ανακαίνιση ή τουλάχιστον ένα ταβάνι στο budget που διαθέτετε. Η πραγματικότητα είναι ότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. 9 στους 10 ανθρώπους υπερβαίνουν τα χρήματα που είχαν στο μυαλό τους να ξοδέψουν κατά 10 με 20%. Άμα τηρήστε την συμβουλή Νο3 θα έχετε μία πολύ μικρή απόκλιση στον αρχικό σχεδιασμό.

10) Ελέγξτε όλες τις παροχές του ανακαινισμένου σπιτιού/διαμερίσματος
Πριν σας παραδώσει το διαμέρισμα ο μηχανικός, ελέγξτε όλες τις παροχές του διαμερίσματος (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ατέλειες), ώστε να λειτουργούνε όλα στην εντέλεια. Θυμηθείτε ότι και για εσάς, αλλά και για τον μηχανικό αποτελεί ανακούφιση ότι είστε ευχαριστημένοι με την παράδοση του κλειδιού.

 

Αφήστε μια απάντηση